Ingrediente folosite frecvent în parfumuri

Tu știi ce ingrediente conține parfumul tău preferat? Ai avut vreodată curiozitatea să citești lista cu ingrediente și apoi să cauți informații despre fiecare componenta în parte? În acest articol am creat o listă cu cele mai utilizate ingrediente în parfumuri. Iată care sunt acestea:

Agrumen 

Agrumen este o aldehidă cu un miros caracteristic de mosc, cu un subton fresh de citrice și cu o persistență ridicată. De obicei, acest ingredient este folosit în compoziția parfumurilor care conțin și trandafir, iris sau iasomie.

Aldehidă

Aldehidele sunt compuși organici prezenți în multe materiale naturale care pot fi sintetizate artificial pentru a da strălucire parfumurilor.

Ambra gri (ambergris)

Parfumuri cu ambraAmbra gri este o secreție de balenă, cu miros dulce și lemnos. De obicei, este produsă sintetic, deoarece vânzarea de ambra gri este ilegală în multe țări. Printre cele mai cunoscute parfumuri care contin ambra se numara:

Ambrette

Uleiul obținut din semințe de ambrette – care provid din hibiscus – are un miros asemănător moscului. În mod obișnuit, ambrette este folosit ca înlocuitor al moscului.

Amyris

Amyris este un copac alb cu flori, ce crește în Haiti și America de Sud. Este folosit adesea ca un substitut mai puțin costisitor pentru lemnul de santal.

Benzoină

O rășină balsamică din arborele Styrax care se regaseste si in:

Calone

Calone este o substanță chimică aromatică ce adaugă parfumurilor o „briză marină”.

Cashmeran 

Cashmeran este o aldehidă sintetică cu miros picant, moscat, floral.

Castoreum

O secreție a castorului folosită pentru a conferi o aromă de piele unui parfum. Este adesea reprodusă sintetic.

Chihlimbar

O notă de parfum caldă, pudrată. Uleiul de chihlibmar provine din arborele de chihlimbar baltic.

Citron

Parfum cu CitronCoaja fructului care crește în acest copac este folosită pentru a crea note citrice de parfum. Cateva din parfumurile care contin citron sunt:

Civet

Civetul pur are un miros puternic, neplăcut, dar atunci când este folosit în cantități mici poate adăuga căldură unui parfum.

Clary Sage (salvie)

Uleiul acestei plante are un miros dulce-amărui, cu nuanțe de chihlimbar, fân și tutun.

Cumarină

Un compus folosit în mod obișnuit la crearea parfumurilor, cu miros de vanilie. De obicei este derivat din boabe tonka, dar se găsește și în lavandă, iarbă dulce și alte plante.

Frangipani

Frangipani este o floare tropicală parfumată, cunoscută și sub numele de „Iasomie din vestul Indiei”. Annick Goutal Songes este un parfum destul de dulce, ce conține, printre altele, frangipani. Tot aici putem enumera si Frangipani Flower Cologne de la Jo Malone, Ormonde Jayne – Frangipani Eau de Parfum sau parfumul Frangipani Label.

Galbanum

O rășină obținută din planta Ferula galbaniflua, care dă parfumurilor un miros proaspăt.

Tămâie

Parfumuri cu TamaieRășina unui arbore care crește în Arabia și Africa de Sud. Foarte multe parfumuri (mai ales cele cu note orientale/arabesti fie ca sunt de barbati, femei sau unisex) contin acest ingredient si sunt extrem de puternice si persistente. Aici putem enumera urmatoarele parfumuri, care, printre alte ingrediente contin si tamaie:

  • Lataffa – Dehn Al Oud Al Ameeri
  • Bvlgari – Garanat
  • Montale – Full Incense
  • Amouage Interlude

Lemn de guaiac

Lemnul de guiac provine dintr-un copac rășinos din America de Sud, al cărui ulei este folosit în parfumerie.

Hedione

Un compus aromatic care oferă parfumului o aromă radiantă de iasomie.

Heliotrope

Florile heliotrope au un parfum puternic, dulce, asemănătos vanilie, cu subtonuri de migdale.

Indol

Acest compus chimic, cu miros floral este utilizat pe scară largă în parfumerie.

Iso E Super

O aromă chimică, descrisă ca o notă netedă, lemnoasă cu chihlibar, ce oferă o senzație de catifea.

Iasomie

Parfum cu iasomieIasomia este o floare folosită pe scară largă în parfumerie. Este unul dintre cele mai scumpe ingrediente de parfum din lume dar o putem regasi in foarte multe parfumuri precum:

Labdanum

Labdanum este o rășină cu miros dulce ce imită chihlimbarul. Este folosit pentru a da parfumurilor o notă de piele.

Lăcrămioare

Lăcrămioarele sunt printre cele mai utilizate flori în parfumerie. Spre deosebire de iasomie și tandafir, lăcrămioarele sunt, de obicei, reproduse sintetic.

Monoi

Uleiul de monoi obținut prin macerarea florilor de Gadenia este folosit adesea în parfumerie.

Mosc

Moscul natural provine din glandele cerbului moscat, dar marea majoritate a moscului produs și vândut în lume este sintentic. Acesta este un lucru bun, având în vedere că moscul se găsește în aproape tooate parfumurile. Moscul natural este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe ingrediente de parfum.

Moscul este o notă de bază în parfumul Amouage Interlude Woman – un parfum de lux, de care te îndrăgostești instant.

Neroli 

Tom Ford Neroli Portofino

Neroli este un ulei de citrice distilat din florile de portocal amar. Termenul italian pentru neroli este zagara. Dintre parfumurile cu neroli putem enumera Atkinsons – Scilly Neroli (pe care il puteti gasi aici la oferta), Bvlgari – Man Wood Neroli, Jo Malone – Basil&Neroli or Tom Ford – Neroli Portofino.

Mușchi de stejar

Mușchiul de stejar este derivat dintr-un lichen care crește pe stejari. Este apreciat pentru aroma sa, care este grea și orientală la început, apoi, pe măsură ce se usucă devine rafinată.

Opopanax

Opopanax este o plantă ce crește în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Marea Mediterană, cunoscută și sub numele de mir dulce. Rășina sa produce un parfum similar cu cel al lavandei.

Orris

Orris este derivat din planta irisului și are o aromă grea, lemnoasă.

Osmanthum

Este un copac cu flori, originar din China, apreciat pentru aroma sa delicată de caise.

Oud

Oud, cunoscut sub numele de aur lichid este o notă caldă, lemnoasă. Este unul dintre cele mai scumpe ingrediente de parfum din lume.

Patchouli

Tom Ford White Patchouli

Patchouli este un arbust stufos, originar din Malaezia și India. Are o aromă picantă și este folosit ca notă de bază în pafumuri. Cele mai cunoscute parfumuri ce contin si patchouli sunt:

  • Givenchy – L’Interdit
  • Thierry Mugler – Angel Eau de Parfum
  • Prada – Amber Eau de Parfum
  • Guerlain – Patchouli Ardent
  • Giorgio Armani – SI

Trandafir

Una dintre principalele note de flori utilizate în parfumerie, trandafirul, este și unul dintre ingredientele parfumurilor scumpe.

Lemn de santal

Lemnul de santal este unul dintre cele mai vechi ingrediente folosite în parfumuri și este utilizat, în mod obișnuit, ca notă de bază.

Tonka (boabe)

Boabele Tonka derivate dintr-o plantă originară din Brazilia au o aromă de vanilie și note puternice de scorțișoară, cuișoare și migdale. Sunt folosite ca alternativă mai puțin costisitoare la vanilie.

Tuberoză

Tuberoza este o plantă cu flori albe foarte parfumate, asemănătoare cu cele ale unui crin.

Vanilie

Extractul de vanilie provine din păstaia de vanilie și este foarte parfumat.

Vetiver

Vetiverul este o iarbă cu rădăcini mari, care sunt folosite pentru crearea unui ulei care miroase a pământ umed. Este un ingredient extrem de important în parfumuri.

Ylang Ylang

Un copac asiatic veșnic verde, cu flori parfumate, al cărui ulei este folosit în parfumurile florale scumpe.

Salut. Am găsit niște coduri de reducere la parfumuri pe notino.ro și le poți vedea aici.

Lasă un comentariu