Stiu ca multi dintre voi ati cumaprat la un moment dat un parfum pe care il cunosteati foarte bine si ati constatat ca de fapt parfumul proaspat cumparat nu este la fel ca cel pe care il stiati. Primul gand a fost ca ati luat teapa si ati cumprat un parfum contrafacut, in ciuda faptului ca l-ati cumparat dintr-un magazin cunoscut ca fiind de incredere. Acea privire surprinsă a oamenilor când le spui că parfumurile expiră este unul dintre acele momente ciudate din viața cuiva, când realizează:
- Majoritatea persoanelor nu știu că parfumurile expiră;
- Majoritatea persoanelor nu știu cum să prelungească sau să păstreze parfumurile;
- Majoritatea persoanelor nu sunt interesante de acest lucru, sau nu au un număr mare de parfumuri încât să fie interesate.
Uitați ceva la care să va gândiți – în general, parfumurile și mirosurile au trei inamici: lumina, căldură și aerul. Haideți să facem un rezumat al modului în care aceste componente pot afecta parfumul.
Ce factori pot influenta proprietatile unui parfum?
Lumina: Lumina este probabil unul dintre vinovații principali care duce la expirarea parfumurilor. În mod special, lumina soarelui. Majoritatea oamenilor care au o sticlă de parfum, fac greșeala mare, dar comună, de a așeza sticla pe dulap, sau pe masă, expunând-o la soare. Acest fapt duce la descompunerea sau alterarea componentelor volatile din produs. Eventual, mirosul se schimbă, și, deseori, nu în bine.
Puteți da vina pe cineva pentru asta, acum? Unele sticle de parfum sunt atât de frumoase, încât ar fi păcat să nu fie expuse. Dar știați că acel contact direct cu lumina soarelui poate să deterioreze parfumul doar în câteva ore? Chiar dacă aveți acea sticlă frumoasă pe dulap, lichidul nu prea o va duce bine.
Căldura: Deși căldura este un element semnificativ, nu ar trebui să lăsați parfumurile nici să înghețe. Asta, în ciuda logicii că dacă focul este dăunător pentru parfumuri, atunci frigul trebuie să fie mai bun. Adevărul este că parfumurile o duc cel mai bine la temperaturi mai scăzute – nici căldura extremă, nici înghețul nu sunt bune pentru produs. Unul dintre cele mai dăunătoare locuri unde lumea își ține parfumurile (pe lângă pe dulap) este în baie.
Atât umiditatea, cât și temperatură din baie fluctuează. Dacă sunteți o persoană de rând, faceți baie sau duș o dată pe zi. Asta înseamnă că parfumurile din baie sunt expuse schimbărilor rapide de temperatură, în mod regulat. De fiecare dată când faceți duși sau când pregătiți o baie, probabil că faceți și mediul din cameră un pic mai cald și mai umed. Căldura poate deteriora parfumurile la fel ca lumina solară.
Aerul: Multe persoane care au în posesie sticle de parfum, probabil că au acel tip de sticlă cu spray, care distribuie uniform mirosul. Aceste tipuri de sticlă sunt bune pentru a reduce expunerea la aer, ce poate să ducă și ea la deteriorarea parfumului. Deși, dacă aveți parfumuri din extracte de plante, din uleiuri sau sticle cu stropire, veți avea parte de o experiență oarecum neplăcută.
Este imposibil să opriți contactul dintre aer și parfum, în special dacă sunteți în posesia unei sticle care necesită deschiderea, înainte de aplicare. Mai mult, sticlele cu stropire tind să fie mult mai sensibile la evaporarea, încă sticlă. Cu toate acestea, unele dintre aceste tipuri de parfumuri rezistă mai mult decât altele. Parfumurile vechi, precum clasicele Caron, ar putea dura decenii înainte să își piardă mirosul, în timp ce parfumurile mai noi, sub formă de apă de toaletă, asemeni Chanel Chance, probabil că nu ar avea aceste – heh – șanse.
Asadar, cand expira un parfum?
Acum că știți despre cei trei jucători principali care duc la deteriorarea parfumului, cum știm când un parfum expiră? Nu știm. Și nu veți putea afla niciodată, deoarece parfumurile îmbătrânesc în concordanță atât cu modul în care au fost depozitate, cât și cu compoziția lor chimică sau naturală.
De dragul simplificării, haideți să luăm ca exemplu uleiurile Black Phoenix Alchemy Lab. Acestea sunt conținute în sticle de 5ml, sunt compuse din uleiuri parfumate, dintr-o varietate de mirosuri și amestecuri. Eventual, toate parfumurile BPAL vor îmbătrâni și se vor schimba. Unele îmbătrânesc mai frumos (Snake Oil), altele, nu prea (Violet Ray). Cu toate că frumusețea parfumului depinde întru totul de individ, majoritatea persoanelor sunt de acord că un parfum dens de vanilie din Snake Oil învechit, este mult mai dorit, decât o sticlă slabă, fără miros, de Violet Ray
Este important să ținem minte și să notăm notele de top și compozițiile parfumurilor, deoarece uneori este ușor să identificăm ce note vor dispărea primele. Notele de citrice sunt în special vulnerabile la învechire. Majoritatea acestora sunt folosite ca note de vârf, iar notele de vârf sunt extrem de delicate. În general, lucrurile găsite la baza notelor esențiale ar trebui să fie mai robuste, dar, în parfumeria modernă, încă este greu să vezi ce și ce nu rezistă. Sau cât timp parfumul cumpărat mult iubit, va rămâne același.
Ce putem face pentru a le conserva proprietatile?
Așa că, fără a știi exact un ‘folosit până la data de…’ specific, modul de depozitare al parfumurilor este cea mai sigură cale de a evita procesul de expirare.
- Luați-le de la lumină. Știu cât de bine arată unele dintre aceste sticle, dar dacă le lăsați afară, lichidul din interior se va deteriora. Unul dintre cele mai accesibile containere pentru o sticlă de parfum este cutia sa originală. Cutia poate oferi un strat adițional de protecție, împotrivă soarelui. Pentru rezultatele cele mai bune, țineți parfumurile într-un loc fără lumină. Puneți-le într-un dulap, sertar, cămară, sub pat. Oriunde aveți loc și oriunde este întuneric. Eu îmi țin parfumurile în cutiile lor originale, într-o cămară.
- Dacă trebuie să le puneți la vedere, folosiți lichidul mai întâi. Știu că persoanelor le place să colecționeze sticle de parfumuri, deoarece arată bine și sunt bune de expus. Dacă vreți să va etalati sticlele de parfumuri, turnați lichidul într-o altă sticlă mai întâi. În acest mod, veți avea o sticlă de expus și nu vă veți face griji că lichidul expiră. Dacă nu vă păsa de lichidul din sticlă și vreți să expuneți recipientul plin, atunci distrați-va, cred.
- Reduceți expunerea la căldură. Știu că este greu să mențineți parfumurile într-un mediu constant, uniform și răcoros. În special dacă sunteți ca mine și nu aveți aer condiționat în casă. Pentru iubitorul de parfumuri obișnuit, care își folosește colecția destul de des, este acceptabilă și menținerea produselor la temperatura camerei. Iubitorii exremi de parfumuri, care au în colecția lor produse rare sau care au sute de cutii pe care nu le folosesc în mod regulat, își țin parfumurile în frigidere făcute special pentru a prezerva mirosul. Temperatura ideală pentru parfumuri se pare că ar fi în jur de 12-14 grade Celsius, cu parfumurile citrice preferând temperaturi mai joase, de în jur de 4 grade Celsius
- Evitați înghețul și frigul. Asemanator căldurii, frigul poate și el să strice parfumurile. Dacă va gândeați să le puneți în frigiderul vostru obișnuit sau chiar în congelator, sugerez să va faceți un plan B. Temperatura unui frigider obișnuit este prea rece pentru majoritatea parfumurilor, iar congelatorul nici nu ar trebui luat în considerare.
- Dacă nu plănuiți să folosiți parfumurile în mod regulat sau simțiți că o să va ia o vreme să folosiți toată sticla, optați pentru o sticlă cu spray, pentru a evita problema aerului. Dacă, din întâmplare, aveți sticle cu stropire și sunteți îngrijorat de prezervare, începeți să folosiți mai des aceste parfumuri sau luați-vă un frigider special. S-ar putea să nu câștigați războiul cu aerul niciodată, când vine vorba de parfumuri cu stropire, dar puteți reduce impactul prin a evita lumina și căldură.
Cata „valabilitate” poate avea un parfum depozitat corect?
Deci, cât timp puteți să țineți un parfum, dacă îl depozitați cum trebuie? Ani și ani. Decenii. Poate și milenii. Unele parfumuri sunt extrem de rezistente, cum ar fi sticlele Chanel No. 5 din anii ‘30 și anii ‘40, care încă miros la fel cum miroseau în anii aceia. De asemenea, sticlele clasicelor Caron și Guerlain miros la fel de bine acum, ca și atunci când au fost produse. Naiba, era acel reziduu de parfum descoperit într-o sticlă presupsă a fi a lui Hatshepsut, care ar putea fi analizat și probabil, recompus.
Nu subestimați abilitatea parfumului de a rămâne prin preajmă, dar nici nu o supraestimați. Luați precauțiile necesare ca să vă asigurați că produsele durează și puteți avea parte de ele pentru mulți ani. Pe scurt, țineți-vă parfumurile într-un loc răcoros și întunecat.
Buna sunt anteresat pentru comercializare și as dori prețul la angro