Lemn de santal – cum miroase în parfumuri?

Lemnul de santal a fost folosit de mii de ani în ritualurile religioase hinduse și budiste. Câți dintre voi știu cum miroase ingredientul lemn de santal, folosit adesea în parfumuri?

În Occident, lemnul de santal este utilizat frecvent ca bază în parfumuri. Are o aromă caldă, relaxantă, dar cum miroase mai exact?

Lemn de santal – cum miroase?

Lemnul de santal are un miros exotic, dulce, cremos. Odată ce știi cum miroase lemnul de santal, îl poți recunoaste ușor. Lemnul de santal adaugă nuanță, căldură și complexitate unui parfum și este asociat adesea cu alte note lemnoase precum lemn de trandafir, cedru sau uleiuri esențiale precum patchouli, vetiver și vanilie.

Este un ingredient cheie în parfumurile orientale florale atunci când este combinat cu flori albe precum floare de portocal, iasomie, ylang-ylang, magnolie, gardenie sau tuberoză.

Dar, principalul motiv pentru care lemnul de santal a devenit un ingredient important în parfumurile pentru bărbați (și unele parfumuri pentru femei) este că funcționează ca o bază excelentă pentru multe alte arome.

Acest ingredient important crește longevitatea unui parfum și este folosit adesea ca notă de bază pentru parfumurile orientale, lemnoase, fougere și chypre. În parfumurile florale și citrice, lemnul de santal este adesea folosit ca ingredient de fixare, pentru a îmunătăți longevitatea uleiurilor mai volatile din compoziția lor.

De unde provine lemnul de santal?

Lemnul de santal provine din arborele Santalum album din sudul Indiei. Acest copac ce crește extrem de lemn, trebuie să atingă vârsta de 15 ani pentru a fi considerat un arbore bun pentru recoltarea lemnului de santal.

Lemnul de santal este foarte scump, de fapt, este al doilea cel mai scump lemn din lume (după lemnul negru african). Din acest motiv, arborii nu sunt tăiați până la sol, ci sunt scoși din rădăcină.

Lemnul de santal este considerat, în prezent, o specie protejată în India. Din păcate, chiar dacă recoltele de lemn de santal sunt controlate de guvern, arborii sunt încă recoltați ilegal.

Deși lemnul de santal indian are cel mai bun miros, majoritatea lemnului de santal pe care îl găsim în parfumuri provine din Indonezia, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Hawaii și Australia.

De curând, o aromă chimică sintetică, Isobornyl ciclohexanol a început să fie utilizată ca alternativă la produsul natural.

Beneficiile lemnului de santal

Lemnul de santal are multe beneficii atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică. Atât medicina tradițională chneză, cât și medicina ayurvedică folosesc uleiulul din lemn de santal pentru a trata diferite afecțiuni.

Lemnul de santal are proprietăți astringente, antiseptice și ajută la înmuierea pielii, fiind adăugat adesea în produsele de îngrijire. Studii recente indică, de asemenea, că poate crește vigilența mentală și poate reduce anxietatea.

Parfumuri cu lemn de santal

Parfumurile cu lemn de santal sunt adesea descrise ca fiind calde, relaxante, perfecte pentru zilele mai reci. Deși este utilizat mai des în parfumurile pentru bărbați, este un ingredient potrivit și pentru parfumurile pentru femei.

Citește despre note de parfum și află cum să alegi un parfum persistent, în funcție de ingredientele pe care le conține.

Diptyque Tam Dao Eau de Toilette 

Diptyque Tam DaoTam Dao este un parfum unisex lemnos, ce amestecă notele puternice de lemn de santal și cedru cu notele de chiparos italian și mirt. Este un parfum revigorant, versatil, ce poate fi purtat zilnic, la aproape orice ocazie.

Samsara Eau de Toilette

Samsara este considerat unul dintre primele parfumuri lemnoase pentru femei. Parfumierul Jean-Paul Guerlain s-a inspirat din călătoriile sale în India pentru a crea un parfum cu aromă de lemn de santal și iasomie.

Creed Original Santal

Creed Original Santal este un parfum picant cu note puternice de ghimbir, scorțișoară și coriandru. Aceste note puternice sunt echilibrate cu note dulci de vanilie și lavandă. Puternic și masculin, Creed Original Santal este un parfum grozav pentru vremea rece.

Serge Lutens Santal Majuscule

În general, lemnul de santal este amestecat cu alte note lemnoase sau florale, însă în Serge Lutens Santal Majuscule, acesta este combinat cu cacao și trandafir de damasc. Acest parfum este perfect pentru o seară de iarnă romantică.

Datorită aromei distinctive și a proprietăților sale fixative, lemnul de santal este un ingredient foarte apreciat, folosit adesea la fabricarea produselor parfumate. Există multe parfumuri cu lemn de santal pe piață, pe care utilizatorii le iubesc.

Dacă ești în căutarea unui nou parfum, îți recomand să alegi unul cu lemn de santal. În rândurile următoare vei găsi o listă cu cele mai bune parfumuri cu lemn de santal.

Cele mai bune parfumuri cu lemn de santal

Drakkar Noir

Drakkar Noir a fost creat de Pierre Wargnye pentru Guy Laroche în 1983 și este cel mai vechi parfum din această listă. A câștigat mai multe premii, inclusiv un premiul Fifi în 1885 pentru „Cel mai de succes parfum pentru bărbați”.

De asemenea, Drakkar Noir a fost cel mai bine vândut parfum pentru bărbați din 1991. Acesta are note de vârf de rozmarin, lavandă, busuioc, bergamotă și lămâie, note de mijloc de garoafă, scorțișoară, coriandru și ienupăr și note de bază de lemn de santal, piele, patchouli, mușchi de stejar și cedru.

Deși a apărut cu mulți ani în urmă, Drakkar Noir cu un miros curat și proaspăt, este încă foarte apreciat de utilizatori. Este unul dintre rarele parfumuri cu lemn de santal care au un preț accesibil.

Davidoff Cool Water

Davidoff Cool Water a fost creat în 1988 de Pierre Bourdon. Notele de vârf includ apă de mare, rozmarin și mentă, în timp ce notele de mijloc includ lavandă, iasomie și neroli. Baza parfumului este compusă din lemn de santal, tutun, mușchi de stejar și mosc.

Molecula 04

Molecula 04 by Escentric Molecules a fost creat în 2017 de Geza Schoen. Este unul dintre parfumurile moderne cu lemn de santal, pe care unii utilizatori îl iubesc, iar alții pur și simplu îl urăsc. Totuși, toată lumea consideră că Molecula 04 are o longevitate incredibilă.

Floris Santal

Floris Santal a fost lansat în 2012. Acest parfum are note de vârf de bergamotă și lămâie, note de mijloc de iarbă verde, piper negru, lavandă, cuișoare și nucșoară, și note de bază de lemn de santal, vanilie, mosc și tămâie.

Este un parfum subtil, picant, cremos și elegant. Acest parfum este potrivit, mai ales, pentru o noapte distractivă în oraș.

Lorenzo Villoresi Sandalo

Lorenzo Villoresi Sandalo a fost lansat în 1995, dar parfumul său profund masculin ar fi fost la fel de apreciat și dacă ar fi fost scos pe piață la începutul secolului.

Acest parfum cu lemn de santal a fost inspirat din vechea tradiție indiană. Lorenzo Villoresi Sandalo conține note de vârf de lemn de trandafir brazilian, portocală, lămâie și lavandă și note de mijloc de lemn de santal, labdanul, chihlimbar, neroli și trandafir bulgăresc.

Aceste note se așază pe o bază de lemn de santal, mosc, mușchi de stejar, chihlimbar, patchouli și vetiver. Parfumul rezultat este un amestec interesant de note lemnoase bine echilibrate.

Chanel Egoiste Pour Homme

Lansat în 1990, Chanel Egoiste a fost creat de Jacques Polge. Acest parfum din lemn de santal prezintă note de vârf de lemn de trandafir și coriandru. Notele de mijloc includ garoafă, tradnafir bulgăresc și scorțișoară, iar notele de bază includ vanilie, lemn de santal și semințe de ambrette.

Este un parfum masculin atemporal cald și lemnos, dar elegant și sofisticat în același timp. Egoiste este primul parfum bărbătesc, care a folosit lemnul de santal ca notă principală.

Tom Ford Santal Blush

Creat în 2011, de Yann Vasnier, Tom Ford Santal Blush este un amestec exotic de lemn de santal și condimente orientale. Parfumul prezintă note de vârf de chimen, semințe de morcov, scorțișoară și schinduf, note de mijloc de trandafir, ylang ylang și iasomie și note de bază de lemn de santal autralian, benzoin, oud, mosc și cedru.

Acest parfum cald, picant, din lemn de santal este elegant și cremos. Deși este un parfum bărbătesc, poate fi purtat și de femei.

Ulei esențial din lemn de santal

Acest ulei natural, foarte apreciat, poate fi extras din oricare dintre arborii din specia Santalum. De asemenea, poate fi creat și într-un laborator ca un compus de parfum sintetic.

Parfumul lemnului de santal a fost adesea descris ca fiind lemnos, moale, lăptos, cald și cremos. Lemnul de santal este o notă de parfum folosită adesea în parfumuri orientale, lemnoase, chypre și fougere. Este, de asemenea, utilizat ca agent de fixare pentru parfumurile citrice și florale.

Spre deosebire de multe alte tipuri de parfumuri, parfumurile cu lemn de santal pot fi folosite în fiecare anotimp.

Cum alegi parfumul cu lemn de santal, potrivit pentru tine?

Fiecare parfum cu lemn de santal este diferit. În timp ce unii bărbați ar putea considera că Lorenzo Villoresi Sandalo este mai potrivit pentru ei, alții s-ar putea să-și dorească să încerce un parfum mai contemporan, cum ar fi Molecula 04.

Drakkar Noir, un parfum cu preț mic, s-ar putea să atragă mulți cumpărători. Însă, bărbații care apreciază brandurile de lux, s-ar putea să fie tentați să încerce Tom Ford Santal Blush.

Salut. Am găsit niște coduri de reducere la parfumuri pe notino.ro și le poți vedea aici.

Lasă un comentariu